Alaikäisten pakkoavioliitot vievät tuhansilta tytöiltä oikeuden lapsuuteen länsiafrikkalaisessa Burkina Fasossa. Jopa 13-vuotiaat tytöt voivat joutua naimisiin. Ehkäisyn kalleuden sekä muiden esteiden vuoksi tytöt ja naiset eivät saa itse päättää, milloin he ovat haluavat hankkia lapsia. Tiedot käyvät ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.
Amnestyn raportin mukaan useat tytöt ja naiset joutuvat uhkailluiksi tai pahoinpidellyksi, kun he yrittävät vaikuttaa avioitumiseen tai lastenhankintaan liittyviin päätöksiin. Joillakin paikkakunnilla Burkina Fasossa yli puolet tytöistä on naimissa ennen kuin he ovat 18-vuotiaita.
”Monella näistä naisista ja tytöistä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä. He eivät saa päättää, milloin ja kenen kanssa menevät naimisiin. Kun he ovat naimisissa, heidän odotetaan hankkivan lapsia mahdollisimman pian. Raskaudet hyvin nuorella iällä kasvattavat tyttöjen riskiä kuolla tai saada pysyviä vammoja ”, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noponen Amnestyn Suomen osastosta sanoo.
Jopa 51,3 prosenttia 15–17-vuotiaista tytöistä on jo naimisissa Burkina Fason pohjoisosissa sijaitsevalla Sahelin alueella.
Painostamista ja väkivallalla uhkailua
Perheet naittavat tyttäriään Burkina Fasossa usein vahvistaakseen sukujen liittolaisuuksia, parantaakseen sosiaalista asemaansa tai vaihtokauppana palveluista, rahasta tai tavaroista. Joillakin paikkakunnilla on myös käytäntö, jossa morsiamen lisäksi myös hänen sukulaistyttönsä annetaan sulhasen suvulle naitettavaksi. Tällaisen kohtalon koki 15-vuotias Céline, joka pakotettiin hänen tätinsä aviomiehen sukulaiselle. Céline pakeni kuitenkin hääpäivänä.
”En halunnut mennä hänen kanssaan naimisiin. Tätini sanoi, että he tuhoavat minut, jos pakenen. Silti pakenin aviomieheni kotoa, mutta saavuttuani kotikylääni perheeni sanoi, etten voi asua enää heidän kanssaan”, Céline kertoi.
Pakkoliittoa vastaan kapinoivat tytöt joutuvat kovan painostuksen kohteeksi perheidensä ja yhteisön taholta. Painostus voi olla esimerkiksi väkivallalla uhkailua. Niin kävi 13-vuotiaalle Marialle.
”Isäni pakotti minut naimisiin 70-vuotiaan miehen kanssa. Hänellä oli jo viisi vaimoa. Isäni uhkasi, että aviomieheni tappaa minut, jos en suostu”, Maria kertoi Amnestyn tutkijoille.
Maria pakeni aviomiehensä kodista ja käveli lähes 170 kilometrin matkan päästäkseen nuorille naisille tarkoitettuun turvakotiin.
Ehkäisy on liian kallista naisille
Amnestyn tutkijat haastattelivat raporttia varten 379 naista ja tyttöä vuosina 2014 ja 2015. Lähes kaikki haastatellut naiset kertoivat kohdanneensa henkistä tai fyysistä väkivaltaa, jos he olivat ottaneet esille ehkäisyn käytön mahdollisuuden. Myös vähäinen taloudellinen itsenäisyys johtaa siihen, että naisten on pakko kysyä puolisoitaan ostamaan ehkäisyvälineitä.
Vaikka Burkina Fason hallitus on pyrkinyt laskemaan ehkäisyn hintaa, suurin osa naisista sanoi, ettei heillä ole varaa siihen. Virallisten lukujen mukaan alle 16 prosenttia burkinafasolaisista naisista käyttää moderneja ehkäisyvälineitä.
”Burkina Fasolla on yhdet maailman korkeimmista osuuksista lapsi- ja pakkoavioliitoissa. Lisäksi ehkäisyn käytön osuus on yksi maailman alhaisimmista”, Noponen sanoo.
Jopa lähes 30 prosenttia maaseudun 15–19-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on raskaana tai saanut jo ensimmäisen lapsensa. Raskauden tai synnytyksen aikana kuolemisen riski on kaksinkertainen alle 20-vuotiailla naisilla. Ehkäisyn yleistyminen olisi keino vähentää äitiyskuolemia.
Naisen on oltava 17-vuotias, miehen taas 21-vuotias avioituakseen Burkina Fasossa. Avioliittolaki koskee vain valtion rekisteröimiä avioliittoja eli vain murto-osaa kaikista liitoista, sillä perinteiset tai uskonnolliset liitot ovat yleisiä. Burkina Fason pitäisikin vaatia virallista rekisteröimistä kaikilta avioliitolta ja ottaa käyttöön 18-vuoden ikäraja kaikille. Myös raskauden aikaisen terveydenhuollon taloudellisia esteitä pitäisi purkaa. Ainakin osaa ehkäisytuotteista pitäisi olla saatavilla ilmaiseksi.