Ryhmä Amnestyn Venäjä-aktiiveja vieraili marraskuussa 2015 Pietarissa Side by Side -elokuvafestivaalilla, jonka ohjelmisto käsittelee sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa ja elämää niin Venäjällä kuin muissakin maissa. Side by Side (venäjäksi Bok o Bok) järjestettiin Pietarissa vuonna 2015 jo kahdeksatta kertaa. Festivaali on kasvanut valtavasti alkuajoistaan ja tänä vuonna kävijöitä oli noin 2000.
Pietarissa festivaalin merkitys HLBTI-yhteisössä on tärkeä, sillä sen kautta voi toimia vapaaehtoisena festivaalitapahtumissa ja tutustua ihmisiin ympäri vuoden järjestettävissä koulutuksissa ja tapaamisissa. Elokuvanäytöksiä on järjestetty vuosien aikana Pietarin lisäksi myös Moskovassa, Tomskissa, Permissä, Novosibirskissä, Kemerovossa ja Arkangelissa.
Yleisöä oli muutamassa elokuvanäytöksessä tungokseksi asti.
Tunnelma festivaalilla oli avoin ja yhteisöllinen sekä välillä suorastaan intiimi ja hikinen, sillä yleisöä oli muutamassa elokuvanäytöksessä tungokseksi asti. Katsojat seisoivat seiniä vasten ja istuivat lattioilla tuolirivien täytyttyä, ja elokuvien luoma tunnelataus tuntui suorastaan iholla. Oli ilo havaita, että ulkomaalaiset elokuvantekijät ja näyttelijävieraat viihtyivät festareilla myös oman elokuvansa ulkopuolella festivaalikävijöiden kanssa keskustellen.
Elokuvan voima
Manny de Guerre, toinen festivaalin perustajista ja johtajista, pitää erittäin tärkeänä, että HLBTI-yhteisöllä on oma elokuvafestivaali Venäjällä. ”Haluamme näyttää, että tämä on mahdollista, vaikka ympäristö olisikin homofobinen. Monelle on iso askel tulla ulos kaapista ja festivaali haluaa olla tässä tukena.”
Vuonna 2012 säädetyn homopropagandalain takia koko festivaali oheistapahtumineen ja elokuvanäytöksineen on jouduttu kieltämään alle 18-vuotiailta. De Guerren mielestä myös teini-ikäisillä tulisi olla oikeus saada tietoa ja keskustella HLBTI-teemoista, mutta nykylainsäädännön takia se on lähes mahdotonta.
Side by Side ei välttynyt tänäkään vuonna häirinnältä ja uhkailulta. Pietarilainen kaupunginvaltuutettu ja homopropagandalain alullepanija Vitali Milonov pyrki kannattajineen tunkeutumaan festivaalinäytökseen huudellen törkeyksiä kävijöille. Poliisit poistivat häiriköijät paikalta.
Päätöstapahtuma järjestetään tavallisessa elokuvateatterissa, mistä vastustajat eivät pidä.
Yksi esityspaikoista perui tilavarauksen säikähtäessään mahdollisia häiriöitä. Suomalainen hotelliketju kuitenkin tarjoutui ottamaan tapahtuman tiloihinsa varsin lyhyellä varoitusajalla. De Guerren mukaan ongelmien ilmeneminen riippuu täysin vuodesta. ”Festivaalin vastustajien liikkeitä on vaikea ennakoida. Päätöstapahtuma järjestetään tavallisessa elokuvateatterissa, mistä vastustajat eivät pidä.”
Festivaalin päättävä elokuvanäytös ja palkintojenjako sujuivat kuitenkin loistavasti ja tapahtumaan osallistui jälleen täysi elokuvasalillinen katsojia.
Tieto muuttaa mielipiteitä
Side by Side kerää vuosi vuodelta enemmän sekä kävijöitä että vapaaehtoisia. De Guerre arvioi, että 20-30 prosenttia festivaalikävijöistä ei itse kuulu HLBTI-yhteisöön. Festivaali tekee yhteistyötä myös suomalaisten vapaaehtoisten ja järjestöjen kanssa ja on ollut mukana mm. Helsinki Pridessa.
De Guerre uskoo, että voimme muuttaa mielipiteitä monipuolisen tiedon avulla. ”Tiedon jakaminen ja dialogi on tärkeää. Festivaalin on hyvä tehdä kansainvälistä yhteistyötä, jotta hälvennämme outoja ennakkokäsityksiä – kaikki venäläiset eivät ole homofobisia.”
Anastasia Asikainen, Kirsi Kalliomäki, Maija Lapinlampi, Pauliina Lukinmaa, Minna Suikka ja Veera Vehkasalo. Kirjoittajat ovat Amnestyn aktivisteja, jotka vierailivat Side by Side -festivaalilla marraskuussa 2015.
Amnesty ja Side by Side yhteistyössä esittävät: Olya’s Love. Naisparin tarina. Aktivistin tarina. Olya’s Love on dokumenttielokuva, joka kertoo HLBTI-yhteisön arjesta ja asemasta nyky-Venäjällä. Millaista on elää ja taistella lainsäädännön syrjimänä?
Elokuva esitetään 19.4. Oulussa, 20.4. Helsingissä, 21.4. Lahdessa ja 25.4. Kuopiossa. Näytöksiin on vapaa pääsy, tervetuloa!