Tuoreet satelliittikuvat Sudanin Etelä-Kordofanista tukevat aiempia raportteja alueella tehdyistä koteja, kouluja ja sairaaloita tuhonneista iskuista.
Hyökkäykset eivät ole vain ilmiselvä kansainvälisen oikeuden loukkaus vaan myös mahdollinen sotarikos
”Näissä toukokuussa otetuissa kuvissa näkyvä todistusaineisto vastaa lukuisia raportteja hyökkäyksistä siviilialueille. Nämä hyökkäykset eivät ole vain ilmiselvä kansainvälisen oikeuden loukkaus vaan myös mahdollinen sotarikos”, sanoo Amnestyn Itä-Afrikan alueen apulaisjohtaja Michelle Kagari.
Sudanin armeijan (SAF) ja Sudanin kansan vapautusliikkeen pohjoisen osaston (SPLM-N) väliset taistelut ovat kiihtyneet viime aikoina. Kolme vuotta jatkunut aseellinen konflikti yltyi huhtikuussa, kun SAF käynnisti uuden sotilasoperaation. SAF on toistuvasti tehnyt mielivaltaisia ilmaiskuja siviilialueille muun muassa Heiban um Doreinin ja Delamin maakunnissa.
Ilmaiskuissa käytetään usein koneesta vieritettäviä tynnyripommeja ja laskuvarjopommeja, jotka aiheuttavat laajaa tuhoa ja joiden laskeutumispaikkaa on vaikea tietää ennalta.
Toukokuun 15. ja 22. päivän välillä ihmisoikeustarkkailijat dokumentoivat yli 200 pommin pudonneen Tangaliin, Um Doreinin maakuntaan. Toukokuun 26. ja 28. päivänä 33 pommia vahingoitti koteja ja muita rakennuksia, muun muassa paikallisen kansalaisjärjestön toimistoa, Kaudan kaupungissa. Kaudassa ei ole lainkaan sotilaallista läsnäoloa.
Kaudasta 20.–31. toukokuuta otetuissa satelliittikuvissa näkyy läpimitaltaan jopa 20 metrin mittaisia kuoppia ja palojälkiä. Yhdentoista päivän tarkasteluvälillä Kaudan tiheimmin asutulle alueelle syntyi 17 suurta kuoppaa.
Touko-elokuu on Etelä-Kordofanin maanviljelykselle tärkeintä kylvöaikaa. Kiihdyttämällä hyökkäyksiä juuri tänä aikana Sudanin armeija heikentää ihmisten mahdollisuuksia viljellä peltojaan. Tämä heikentää jo entuudestaan heikkoa ruokaturvallisuutta.
Viimeisen kolmen vuoden aikana Amnesty International on dokumentoinut toistuvasti hyökkäyksistä kylvökuukausien aikana. Sudanin hallitus ei päästä humanitaarista apua opposition hallussa oleville siviilialueille, mikä lisää näiden alueiden ihmisten tuskaa entisestään.
”Kolme vuotta kestäneen konfliktin jäljiltä Etelä-Kordofanin asukkaat ovat erittäin haavoittuvaisia nälälle ja sairauksille ja nyt heitä uhkaa humanitaarinen katastrofi”, Michelle Kagari sanoo.
Amnesty vaatii Sudanin hallitusta lopettamaan välittömästi mielivaltaiset hyökkäykset ja ilmaiskut siviilialueille ja takaamaan humanitaarista avustustyötä tekeville järjestöille pääsyn alueille.