Etusivu Uutiset Saudi-Arabia: 10 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää julmasta kuningaskunnasta

Saudi-Arabia: 10 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää julmasta kuningaskunnasta

Jamal Khashoggin raa’an murhan myötä Saudi-Arabia on taas huomion keskipisteenä. Valitettavasti, Khashoggin murha on vain yksi hirvittävä lisäys kuningaskunnan monikohtaiseksi venyneessä ihmisoikeusloukkauksien listassa. Tässä kymmenen niistä.

1. Tuhoisa sota Jemenissä

Saudi-Arabian johtama liittouma on sotinut Jemenissä jo yli kolme vuotta jättäen taakseen vain kuolemaa, tuhoa ja yhden maailman haastavimmista humanitaarisista kriiseistä. Sodassa on kuollut tuhansia ihmisiä. Maan sairaalat, koulut ja kodit on pommitettu maan tasalle.

Amnesty on raportoinut lukuisista ihmisoikeusloukkauksista ja sotarikoksista. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt esimerkiksi Suomea toimittamasta aseita Saudien johtamalle liittoumalle.

2. Loputon toimittajien, aktivistien ja akateemikkojen sortaminen

Jos kruununprinssi Muhammed Bin Salmanin aikakautta pitäisi tiivistää, on kielen päällä ensimmäisenä toimittajien, aktivistien ja akateemikkojen loppumattomat pidätykset ja pitkät vankeustuomiot.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat ottaneet ihmisoikeuspuolustajat silmätikuikseen. Antiterrorismi- ja antikyberlait antavat viranomaisille mahdollisuuden estää ihmisiä toimimasta eivätkä he ujostele käyttää valtaansa.

3. Lukuisten ihmisoikeuksia puolustavien naisten pidätykset

Saudi-Arabia on pidättänyt kuluneen vuoden aikana lukuisia ihmisoikeuksia puolustavia naisia. Esimerkiksi naisten ajo-oikeuden puolesta kampanjoineet Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan ja Aziza al-Yousef ovat yhä pidätettyinä. Ajo-oikeus tuli, mutta pidätykset jatkuvat edelleen.

On kuvaavaa, että heidän syytteitään käsitellään todennäköisesti terrorismin vastaisessa tuomioistuimessa: sellaiseksi vapaan kansalaisyhteiskunnan puolesta toimiminen yritetään maassa leimata.

4. Teloitukset

Saudi-Arabia on vuodesta toiseen yksi maailman eniten teloituksia toimeenpanevista maista. Kuningaskunnassa on tänä vuonna teloitettu jo 108 ihmistä, yli puolet heistä huumausainerikoksista.

5. Raa’at, epäinhimilliset ja alentavat rangaistukset

Tuomioistuimet jakavat toinen toistaan hirveämpiä rangaistuksia epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä. Raif Badawi tuomittiin blogin pitämisestä tuhanteen raipaniskuun ja kymmenen vuoden vankeuteen. Saudi-Arabia saattaa myös asettaa tietyistä rikoksista rangaistukseksi amputoinnin.

Luit oikein. Amputoinnin.

6. Kiduttaminen vankiloissa

Niin pidätetyt, asianajajat kuin useat muut henkilöt kertovat samaa tarinaa: kiduttaminen ja kaltoinkohtelu on yleistä ja laajalle levinnyttä eikä siihen syyllistyviä viranomaisia saateta oikeuden eteen rikoksistaan.

7. Naisten rakenteellinen syrjintä

Naisten syrjintä on Saudi-Arabiassa erottamaton osa yhteiskuntaa. Holhousjärjestelmässä naiset eivät saa tehdä itsenäisiä päätöksiä: ne ovat alisteisia sukulais- tai aviomiehen tahdolle, olipa kyse sitten avioliitosta, avioerosta, huoltajuuskiistasta tai perintökysymyksestä.

Saudi-Arabian sukupuolen perusteella syrjivät lait ovat räikeässä ristiriidassa sen kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten kanssa: maa on mukana kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevassa CEDAW-sopimuksessa, joka velvoittaa kieltämään naisten syrjinnän, myös lainsäädännössä.

8. Syrjintä uskonnon perusteella

Sunnalaiselta kuningaskunnalta ei vihollisia puutu: myös maassa asuva shiiavähemmistö kärsii rakenteellisesta syrjinnästä eikä shiioilla ole esimerkiksi mahdollisuutta työllistyä kaikilla julkishallinnon aloilla.

Viranomaiset ovat tukahduttaneet shiiatoimijoita kovalla kädellä. Vuosien 2011 ja 2012 protesteista syytettiin pääasiassa shiioja ja valtava määrä shiia-aktivisteja päätyi vankilaan tai kuolemanselliin.

9. ‘Mitä tapahtuu kuningaskunnassa, pysyy kuningaskunnassa’

Saudiviranomaiset ovat tunnettuja tavastaan rangaista henkilöitä, jotka yrittävät ottaa yhteyttä riippumattomiin ihmisoikeusjärjestöihin, diplomaatteihin tai toimittajiin.

Mikä tapahtuu kuningaskunnassa, jää kuningaskuntaan – mutta ei kuten viikonloppuna Las Vegasissa, vaan pikemminin vuosikausien vankeutena kaikien lähestesi kanssa.

10. Toimittaja Jamal Khashoggin murha

Jamal Khashoggin raaka murha on tutkittava perusteellisesti. Me vaadimme YK:ta aloittamaan riippumattoman selvityksen Khashoggin kuolemasta ja siihen johtaneista syistä.

Khashoggin äkillinen katoaminen on järkyttävä osoitus Saudi-Arabian häikäilemättömyydestä – ja samalla osoitus siitä, että saudiaktivistien ja kriittisesti nykyhallintoon suhtautuvien turvallisuus ei ole taattu maan rajojen ulkopuolellakaan.

Seuraa meitä: