Etusivu Uutiset Sieppaus ei ole “perheen yksityisasia” – tästä Dubain hallitsijan tuomiossa on kyse

Sieppaus ei ole “perheen yksityisasia” – tästä Dubain hallitsijan tuomiossa on kyse

Dubain hallitsija sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoum on perheensä uhkailun ja pelottelun lisäksi siepannut kaksi tytärtään ulkomailta takaisin Arabiemiraatteihin. Nyt Iso-Britanniassa annettu tuomio tukee Amnestyn selvitystä prinsessa Latifan sieppauksesta ja kaltoinkohtelusta.

Iso-Britannian korkein oikeus totesi maaliskuussa 2020 antamassaan päätöksessä Dubain hallitsijan syyllistyneen tyttärensä prinsessa Latifa Mohammed bin Rashid al-Maktoumin sieppaukseen ja kaltoinkohteluun.

“Arabiemiraattien lainsäädäntö syrjii naisia systemaattisesti, eikä anna heille tarvittavaa suojaa esimerkiksi suvun miesten harjoittamalta hyväksikäytöltä”, kertoo Lynn Maalouf, Amnesty Internationalin Lähi-idän tutkimusjohtaja.

Latifa al-Maktoum on yksi lukuisista Dubain hallitsija ja Arabiemiraattien pääministeri sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoumin lapsista. Latifa yritti paeta isänsä hirmuvallan alta helmikuussa 2018, mutta pakoretki epäonnistui. Häntä on siitä lähtien pidetty tuntemattomassa paikassa, mahdollisesti jossain päin Dubaita.

“Koko kuulemisen ajan sheikki Mohammed bin Rashid on väittänyt näiden asioiden olevan ‘perheen yksityisiä asioita’ – mutta valtion hyväksymä kaappaus ja epäinhimillinen kohtelu eivät sitä ole. Kyseessä  on vakava kansainvälisen tason ihmisoikeusloukkaus”, jatkaa Maalouf.

“Tämä päätös on kauan odotettu askel kohti oikeudenmukaisuuden toteutumista Latifalle, jota on pidetty eristyksissä viimeiset kaksi vuotta. Dubain ja Arabiemiraattien on nyt annettava hänen puhua, matkustaa ja hakea turvapaikkaa muualta vapaasti, jos hän niin haluaa”, toteaa Maalouf.

Taustaa

Prinsessa Latifan vuoden 2018 pakoyritys ei suinkaan ole ensimmäinen Dubain hallitsijasuvussa. Vuonna 2000 Latifan sisko prinsessa Shamsa al-Maktoum karkasi Iso-Britanniaan. Dubain hovin edustajat kuitenkin kaappasivat hänet kadulta Cambridgessa ja palauttivat Dubaihin.

Pari vuotta myöhemmin 16-vuotiaan Latifan ensimmäinen pakoyritys Dubaista päättyi Omanin rajalle, ja Latifa päätyi telkien taakse eristykseen ilman oikeudenkäyntiä. Kolmen vuoden vankeuden aikana häntä pahoinpideltiin ja kidutettiin.

Amnestyn mukaan Latifa alkoi suunnitella uutta pakoaan Dubaista vuonna 2017. Pakomatkan suunnittelussa häntä auttoi suomalainen ystävä Tiina Jauhiainen, jonka kanssa he aloittivat pakoyrityksen helmikuussa 2018.

Kaksikko ajoi ensin Omanin läpi tavatakseen ranskalais-amerikkalaisen Hervé Jaubertin ja purjehtivat sen jälkeen Jaubertin veneellä Arabianmeren halki kohti Intian Goaa. Kansainvälisillä vesillä Goan edustalla, noin 40 kilometrin päässä Intian rannikosta, Intian erikoisjoukot kuitenkin valtasivat aluksen ja pahoinpitelivät Jaubertin ja kaikki kolme filippiiniläistä miehistön jäsentä.

Rynnäkön jälkeen erikoisjoukot luovuttivat aluksen komennon helikopterilla paikalle saapuneille Arabiemiraattien joukoille, jotka ohjasivat aluksen satamaan Dubain pohjoispuolelle.

Jauhiainen ja Jaubert vapautettiin yli kahden viikon kuulustelujen jälkeen, mutta prinsessa Latifan olinpaikasta ei ole vieläkään varmaa tietoa.

Vuoden 2018 joulukuussa Irlannin entinen presidentti, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson tapasi prinsessa Latifan Arabiemiraateissa. Robinsonin absurdien lausuntojen mukaan prinsessa voi hyvin ja “katuu pakoyritystään syvästi”.

Prinsessan ystävä, Tiina Jauhiainen, ei usko että näin on: “Luulen, että hän on vangittuna ja todella huonoissa oloissa.”

Seuraa meitä: