Kannustus tuntuu vähintäänkin kornilta – sen kun lausuu firma, joka pian omistaa 70 prosenttia yrityksestä, joka tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin koko Suomi yhteensä.
Kyseinen yritys, saksalainen Uniper, aikoo käynnistää uuden hiilivoimalan Saksassa. Se on ainoa uusi hiilivoimala, jonka avaamista suunnitellaan Länsi-Euroopassa.
Ihmettelen kovasti sitä, minkä takia Fortum haluaa Uniperin kaltaisen yrityksen siipiensä suojaan. Kyseessä on yritys, joka on esimerkiksi puhunut Alankomaiden valtion viemisestä välimiesoikeuteen. Välimiesoikeudessa se voi vaatia erittäin suuria korvauksia siitä, että Alankomaat pyrkii kohti hiilineutraaliutta kunnianhimoisessa aikataulussa.
Fortum puhuu mieluusti päästökaupasta ja siitä, miten markkinat häivyttävät hiilen polttoon liittyvät ongelmat.
Todellisuudessa Uniper-kaupassa on kyse hunajaisesta diilistä, joka murentaa päästökaupan merkitystä. Uniper on nimittäin solminut Saksan rautateiden (DB) ja saksalaisen RWE-energiayhtiön kanssa esisopimuksen sähkön ostosta. Sekä RWE että DB haluaisivat eroon sopimuksesta, mutta Uniper ei suostu – kivihiilellä tuotetulle sähkölle sovittu kiinteä hinta on reilusti markkinahintoja korkeampi.
Täydellinen diili osakkeenomistajille, katastrofi ilmastolle.
Enemmistöomistaja voi vaikuttaa
Fortum myös kertoo varmistavansa, ettei Saksassa sammu valot senkään jälkeen, kun ydinvoimalat suljetaan. Se on turhaa pelottelua. Saksa tuottaa enemmän sähköä kuin tarvitsee. Uuden hiilivoimalan sijasta Saksassa voidaan hyödyntää maakaasukapasiteettia, kunnes uusiutuvat energiamuodot ajavat senkin ohitse.
Äkkiseltään on vaikea uskoa, että Fortum on Suomen valtion firma. Kun valtiolta kysyy, miksei se puutu uuden hiilivoimalan avaamiseen tai koko älyvapaaseen Uniper-kauppaan yleensä, vastaus on laimea: “Emme puutu pörssiyhtiön operatiiviseen toimintaan.”
Nyt haluan esittää vilpittömän kysymyksen valtiolle: Mitä omistajaohjaus oikein tarkoittaa, jos ei ohjaamista? Jos Suomi on sitoutunut päästötavoitteisiin, miksi sen omistama yritys saa temmeltää Keski-Euroopassa maapallon tulevaisuuden kustannuksella?
Totta kai enemmistöomistaja voi vaikuttaa. Sitä voi tehdä esittämällä muutoksia yhtiökokouksessa, vaikuttamalla yrityksen strategiaan, hallitusvalinnoilla ja tekemällä yhteistyötä muiden osakkaiden kanssa.
Tässä siis terveiseni Fortumin yhtiökokoukseen: eurooppalaiset ansaitsevat sähköä, joka ei uhkaa kansalaisten terveyttä ja henkeä. Kun Uniper siirtyy Fortumin kautta Suomen valtion omistukseen, sen täytyy luopua kivihiilestä.
Tähän Uniperia kirittää koko kansalaisyhteiskunta. Myös eläkevakuutusyhtiöt Varma ja Ilmarinen ovat antaneet oman viestinsä – ne ovat ilmoittaneet irrottautuvansa fossiilisista sijoituksista.
Väännetään rautalangasta, vielä kerran. Ilmastokriisi on ihmisoikeuskriisi. Se uhkaa meille kaikille kuuluvia oikeuksia. Amnestyn mukaan valtioiden ja yritysten haluttomuus toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi on historian suurin sukupolvet ylittävä ihmisoikeusloukkaus.
Miksi siis Suomi antaa Fortumin loukata kaikkien yhteisiä oikeuksia?
Teksti: Frank Johansson. Kirjoittaja on Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja. Teksti on julkaistu alunperin Kauppalehden blogissa 13.3.2020.