Etusivu Uutiset Turkki: aktivistien vangitseminen murskaava isku ihmisoikeuksille

Turkki: aktivistien vangitseminen murskaava isku ihmisoikeuksille

Kuuden ihmisoikeuspuolustajan vangitseminen odottamaan oikeudenkäyntiä on uusi pohjakosketus Turkin hyökkäyksessä kansalaisyhteiskuntaa vastaan. Yksi vangituista on Amnestyn Turkin osaston toiminnanjohtaja İdil Eser.

Kaikkia kymmentä ihmisoikeuspuolustajaa epäillään “rikoksen tekemisestä terroristijärjestön nimissä”. Neljä pidätetyistä vapautettiin aikaisin tänä aamuna takuita vastaan, mutta kuusi vangittiin odottamaan oikeudenkäyntiä.

Kymmenen ihmisoikeuspuolustajaa pidätettiin alunperin 5.7., kun he osallistuivat työpajaan. Pidätys tapahtui vain kuukausi sen jälkeen, kun Amnestyn Turkin osaston puheenjohtaja Taner Kılıç pidätettiin.

Päätös nostaa syytteet osoittaa, että totuudella ja oikeudella ei ole enää merkitystä Turkissa.

“Turkin syyttäjillä on ollut 12 päivää aikaa vahvistaa päivänselvä totuus: nämä kymmenen aktivistia ovat syyttömiä. Päätös nostaa syytteet osoittaa, että totuudella ja oikeudella ei ole enää merkitystä Turkissa”, kommentoi Amnesty International pääsihteeri Salil Shetty.

“Tämä ei ole laillinen tutkinta vaan poliittinen noitavaino, joka maalaa synkkää kuvaa ihmisoikeuksien tulevaisuudesta Turkissa.”

Käsittämättömät syytteet sisältävät yrityksen yhdistää İdil Eserin työ Amnestyssä kolmeen eri terroristijärjestöön, joilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Syyttäjän vangitsemispäätöstä perustellaan kahdella Amnesty Internationalin kampanjalla, joista kumpaakaan Amnestyn Turkin osasto ei ole koordinoinut, ja joista toinen oli jo päättynyt Eserin liittyessä järjestöön.

Naisjärjestö Women’s Coalitionissa työskentelevää İlknur Üstünia vastaan nostettiin syytteet sillä perusteella, että hän oli hakenut rahoitusta “sukupuolten tasa-arvoa, poliittista osallistumista ja raportoimista“ koskevaan projektiin.

“Tänään on tullut selväksi, että ihmisoikeuksien puolustamisesta on tullut rikos Turkissa. Tämä on totuuden hetki Turkille ja kansainväliselle yhteisölle”, sanoi Salil Shetty.

“Maailman johtajien on lakattava teeskentelemästä, että he voivat jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Heidän on julkisesti tuomittava nämä syytteet ja vaadittava, että Turkin viranomaiset vapauttavat ihmisoikeuspuolustajat välittömästi ja ehdoitta.”

Seuraa meitä: