Unkarin parlamentti hyväksyi maaliskuun lopussa koronaviruspandemian varjolla hätätilalain, joka siirsi kaiken vallan pääministeri Viktor Orbánin hallitukselle. Hätätilan julistamisen jälkeen hallitus antoi parlamentille laajan lakiuudistuspaketin. Se sisältää lakiesityksen, joka toteutuessaan tekisi sukupuolen juridisesta vahvistamisesta kiellettyä kaikissa olosuhteissa.
Lakiesitys muuttaisi Unkarin henkilörekisterilakia niin, että henkilörekisteriin kirjattua sukupuolta ei jatkossa saisi muuttaa millään perusteella. Sukupuolimerkintä olisi pysyvästi se, jonka lääkäri on kirjannut henkilön tietoihin syntymässä. Myös virallisen etunimen muuttamisesta tulisi sukupuolivähemmistöille mahdotonta. Jatkossa sukupuolitietoja tai etunimeä ei voisi myöskään päivittää henkilöllisyystodistukseen, ajokorttiin tai passiin.
Orbánin hallituksen lakiesitys on hyökkäys ihmisoikeuksia vastaan. Toteutuessaan laki loukkaisi trans- ja intersukupuolisten ihmisten itsemääräämisoikeutta ja oikeutta yksityisyyteen. Se altistaisi heidät laajamittaiselle syrjinnälle, joka ulottuisi kaikille elämän osa-alueille.
Lakipaketin käsittely on kuitenkin yhä kesken. Parlamentin on määrä äänestää esityksestä tulevalla viikolla. Vaadi kanssamme Unkarin hallitusta perumaan lakiesitys! Voit ilmaista kantasi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #drop33.
Unkarissa ei ole vieläkään translakia
Vaikka Unkari ei vielä ole kieltänyt juridista sukupuolen vahvistamista, on se yksi harvoista EU-maista, joissa oikeutta nimen muuttamiseen ja sukupuolen juridiseen vahvistamiseen ei turvata lailla. Kummatkin ovat ajoittain olleet mahdollisia, riippuen kulloinkin vallinneesta käytännöstä. Viime vuosina juridinen sukupuolen vahvistaminen on ollut käytännössä mahdotonta.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa on vireillä Unkaria koskeva valitus. Yksikään valituksen 23:sta transsukupuolisesta unkarilaisesta ei ollut voinut vahvistaa sukupuoltaan tai muuttaa nimeään vuodesta 2018 lähtien. Ihmisoikeustuomioistuin odottaa Unkarin hallitukselta vastausta 4. kesäkuuta 2020 mennessä.
Unkarin perusoikeusvaltuutettu ja perustuslakituomioistuin ovat kritisoineet Unkarin transihmisten oikeuksia laiminlyövää lainsäädäntöä.