Ennen EU:n hätäratkaisua kriisiin joka 16. Välimeren ylitystä yrittänyt hukkui, mutta operaation alettua luku on laskenut joka 427. pakolaiseen tai siirtolaiseen. Tämä siitä huolimatta, että yhä useampi lähtee vaaralliselle Välimeren ylitykselle. Huhtikuun ja kesäkuun lopun välillä 42 000 lähti kohti Eurooppaa.
”Nyt operaatio on tärkeämpi kuin koskaan, koska elämme vilkkaita kesäkuukausia.”
Olemme pitkään vaatineet, että EU-maat yhdessä jakavat vastuun ja käynnistävät tehokkaan etsintä- ja pelastusoperaation Välimerellä. Työmme tuotti tulosta, kun EU:n johtajat päättivät 23. huhtikuuta pidetyssä hätäkokouksessa kolminkertaistaa rajavalvontaoperaatio Tritonin rahoituksen ja lähettää lisää laivoja partioimaan Välimeren keskiosaa. Tritonille annettiin riittävät resurssit myös ihmishenkien pelastamiseen. Päätöksen jälkeen 99 ihmistä on kuollut.
”Resurssien kasvattaminen on pelastanut tuhansia ihmishenkiä. Jos EU:n etsintä- ja pelastusoperaatiota päätettäisiin pienentää, se tarkoittaisi lisää kuolonuhreja.”, kertoo oikeudellinen asiantuntijamme Susanna Mehtonen.
”Nyt operaatio on tärkeämpi kuin koskaan, koska elämme vilkkaita kesäkuukausia.”
Italian merivoimien Mare Nostrum -pelastusoperaatio lopetettiin viime vuoden lopulla, minkä jälkeen pakolaisten ja siirtolaisten hukkumiskuolemat Välimerellä lisääntyivät dramaattisesti. Yli 1 700 ihmistä kuoli Välimerellä vuoden ensimmäisinä kuukausina. Se on 100 kertaa enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Yhden huhtikuisen viikon aikana ainakin 1200 pakolaista ja siirtolaista kuoli tai katosi Välimerellä, joka silloin oli maailman vaarallisin vesireitti siirtolaisille.