1. Shell maksoi vihdoin korvauksia öljytuhon uhreille
Vuosien painostuksen jälkeen Shell lupautui maksamaan korvauksia Niger-joen suiston 15 600 maanviljelijälle ja kalastajalle, joiden elinkeino tuhoutui täysin vuosien 2008 ja 2009 öljyvuodoissa.
2. Keskenmenon takia vangittu Guadalupe vapautui vankilasta
Carmen Guadalupe Vasquez tuomittiin 2007 “murhasta” 30 vuodeksi vankeuteen tämän saatua keskenmenon vain 18-vuotiaana. Hänen epäiltiin tehneen abortin, joka on kielletty El Salvadorissa kaikissa tapauksissa.
Tällä hetkellä myös Teodora del Carmen Vásquez on vangittuna keskenmenon tähden. Me pystyimme auttamaan Guadalupea ja me pystymme auttamaan myös Teodoraa.
3. Syytteet Claudia Medinaa vastaan hylättiin
Syytteet kidutettua meksikolaista Claudia Medinaa vastaan hylättiin. Syytteet perustuivat pelkästään kiduttamalla saatuun ”tunnustukseen”.
”Kiitän jokaisesta kirjeestä, jokaisesta kortista ja jokaisesta vetoomusallekirjoituksesta. Kun mietin, uskallanko vaatia oikeutta itselleni, niin nämä kirjeet tukivat minua. En ollut yksin. Tuhannet ihmiset seisoivat takanani.”, Claudia kiitti meitä syysseminaarissamme lokakuussa.
4. Neljä maata luopui kuolemanrangaistuksesta
Tammikuussa Madagaskar, helmikuussa Fidži, maaliskuussa Surinam ja lopulta joulukuussa Mongolia luopuivat kuolemanrangaistuksesta. Kuolemanrangaistus on jäämässä historiaan – valtio kerrallaan.
5. Istanbulin sopimus astui voimaan Suomessa
Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen sopimus, eli Istanbulin sopimus, astui viimein voimaan 1.8.2015. Sopimus velvoittaa Suomea perustamaan raiskauskriisikeskuksia, joihin jokaisella väkivaltaa kokeneella naisella on oltava esteetön pääsy ilman ajanvarausta, sosiaaliturvatunnusta, rahaa tai suomen kielen taitoa.
6. Norjassa transihmiset saivat oikeuden päättää omasta sukupuolestaan
Norjassa sukupuolen juridinen vahvistaminen on jatkossa henkilön omasta ilmoituksestaan kiinni. Norjassa sukupuolen juridinen vahvistaminen, eli henkilöllisyystodistuksen sukupuolimerkinnän vaihtaminen, edellytti lopullista sterilisoimista.
Puolustimme vuoden 2014 Kirjeitä vapaudelle -kampanjassa norjalaisen John Jeannette Solstad Remøn oikeutta päättää omasta sukupuolestaan. Hän oli hyvin liikuttunut kaikesta saamastaan tuesta: ”Tuki, jota olen saanut ihmisiltä maailman joka kolkasta, on ollut uskomatonta. En odottanut sitä ja haluaisin lämpimästi kiittää jokaista, joka on tukenut minua ja muita tässä kamppailussa.”
Suomen on seurattava Norjan asettamaa esimerkkiä ja muutettava translaki ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Liity mukaan Sateenkaariverkostoomme kamppailemaan lakimuutokset puolesta!
7. Li Yanin kuolemantuomio muutettiin
Li Yan tuomittiin kuolemaan vuosia häntä kiduttaneen ja pahoinpidelleen aviomehensä taposta. Jouduttuaan pahoinpitelyn kohteeksi Li Yan tarvitsi hoitoa vammoihinsa sairaalassa ja otti useita kertoja yhteyttä viranomaisiin, myös poliisiin, saadakseen apua. Valtavan kotimaisen ja kansainvälisen paineen seurauksena Kiinan korkein oikeus määräsi Li Yanin tuomion lopulta käsiteltäväksi uudelleen.
8. Massavalvontaa vastustaa yhä useampi
Yhdysvalloissa NSA:n harjoittama massavalvonta sai kovan kolauksen, kun maaliskuussa vetoomustuomioistuin julisti Yhdysvaltojen hallinnon suorittaman puhelutietojen massakeräyksen laittomaksi.
9. Omar Khadr ja Shaker Aamer vapautuivat Guantánamosta
Omar Khadr oli vasta 15-vuotias, kun Yhdysvaltojen joukot kaappasivat hänet Afghanistanissa. Hän oli vangittuna useamman vuoden ilman syytteitä tai mahdollisuutta tavata asianajajaa. Kanadan korkein oikeus vapautti hänet viimein ehdonalaiseen huhtikuussa.
Shaker Aamer oli yksi ensimmäisistä Guantánamoon lähetetyistä vangeista. Hänet vapautettiin viimein 13 vuoden vankeuden jälkeen. Häntä vastaan ei koskaan nostettu syytteitä.
“Voimme pelastaa maailman taistelemalla oikeuden puolesta. Oikeudella ei ole väriä, uskontoa tai rotua. Lupaan teille kaikille hyville ihmisille, että sydämessäni ja ajatuksissani tunnen teidän ajatuksenne oikeuden puolesta. Merkitsette minulle todella paljon”, Shaker Aamer kirjoitti vapauduttuaan.
10. Moses Akatugba armahdettiin
Toukokuussa kuulimme hyviä uutisia Nigeriasta, kun kidutettu ja kuolemaantuomittu Moses Akatugba armahdettiin. Kuolemantuomio perustui kiduttamalla saatuun ”tunnustukseen”, ja Moses on itse kieltänyt syyllistyneensä rikokseen. Kun Moses pidätettiin, hän oli vasta 16-vuotias.
”Amnestyn aktivistit ovat sankareitani”, Moses julisti vapauduttuaan vankilasta.
11. Irlanti sanoi kyllä tasa-arvoiselle avioliittolaille
Irlannista tuli maailman ensimmäinen maa, joka muutti avioliittolakinsa tasa-arvoiseksi kansanäänestyksen perusteella. 62% äänesti KYLLÄ tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Myös Kreikassa saavutettiin merkittävä ensiaskel, kun hallitus tunnusti samaa sukupuolta olevat pariskunnat.
Vaikka Irlanti otti askeleen kohti tulevaisuutta, laahaa maan aborttilainsäädäntö menneisyydessä. Tämä ei ole kiinni Irlannin kansalaisista: jos asiasta järjestettäisiin kansanäänestys, kyselytutkimuksemme mukaan 67% irlantilaisista kannattaisi abortin dekriminalisoimista. Sitä odotellessa allekirjoita vetoomuksemme ja vaadi Irlannin hallitusta muuttamaan aborttilaki ihmisoikeuksia kunnioittavaksi.
12. EU aloitti rikkomusmenettelyn Slovakiaa vastaan romanien syrjinnän takia
Ensin 2014 Euroopan komissio ilmoitti käynnistävänsä rikkomusmenettelyn Tšekkiä vastaan romanivähemmistön syrjinnästä. 2015 toimet käynnistettiin myös Slovakiaa vastaan. Rikkomusmenettelyt käynnistettiin ns. rasismidirektiivin perusteella. Rasismidirektiivi kieltää etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän työpaikoilla, koulutuksessa sekä palveluiden ja asuntojen tarjonnassa. Komissio katsoo, etteivät Tšekki ja Slovakia ole noudattaneet kyseistä direktiiviä antaessaan romanilasten syrjinnän jatkua kouluissa.
13. Yhdysvalloissa samaa sukupuolta olevien avioliitto on nyt perustuslaillinen oikeus
Kesäkuussa Yhdysvaltojen korkein oikeus linjasi tasa-arvoisen avioliittolain kiellot perustuslain vastaisiksi.
14. Syyrialainen ihmisoikeuspuolustaja Mazen Darwish vapautui
Syyrian media- ja sananvapauskeskuksen (SCM) johtaja Mazen Darwish pidätettiin Damaskoksessa mielivaltaisesti helmikuussa 2012 tekaistujen terrorismisyytöksien perusteella. Hän vapautui viimein elokuussa.
15. Etsintä- ja pelastusoperaatio käynnistettiin Välimerellä
Tilastojen mukaan pakolaisten ja siirtolaisten hukkumiskuolemat Välimerellä ovat laskeneet dramaattisesti huhtikuun jälkeen, jolloin EU:n johtajat päättivät hätäkokouksessa kolminkertaistaa rajavalvontaoperaatio Tritonin rahoituksen ja lähettää lisää laivoja partioimaan Välimeren keskiosaa. Pitkään vaadittu EU:n etsintä- ja pelastusoperaatio tuottaa tulosta ja pelastaa ihmishenkiä.
16. Parempaa terveydenhoitoa Mkhondon tytöille ja naisille
Mkhondon alueella Etelä-Afrikassa raskaana olevia naisia ja tuoreita äitejä kuoli elintärkeän terveydenhoidon puutteeseen. Äitiyskuolleisuus oli kasvussa, eikä tietoa terveydenhuollosta ja ehkäisystä ollut tarjolla.
Työmme ansiosta paikallinen klinikka laajensi raskauden ajan hoitoa kahdesta päivästä seitsemään päivään viikossa. Alueen naiset ja tytöt pääsevät klinikalle nyt joka päivä. Muutos on merkittävästi lyhentänyt odotusaikoja ja siitä hyötyvät etenkin työssä käyvät naiset, joiden ei tarvitse enää ottaa palkatonta vapaata päästäkseen hoitoon.
”Nuorena naisena tuntui tärkeältä vedota muiden nuorten naisten puolesta, jotta näillä olisi yhtä hyvät oltavat kuin itsellä. Heidän tilanteensa kosketti minua”, kertoi Mkhondon naisten ja tyttöjen puolesta kirjoittanut lukiolainen Kuusamosta.
17. Mielipidevanki Chen Zhenping pääsi turvaan perheensä luo
Lokakuussa Chen Zhenping pääsi viimein turvaan tyttäriensä luo Suomeen 7 vuoden vankeuden ja kidutuksen jälkeen. Hänet tuomittiin Kiinassa vankeuteen Falun Gongin harjoittamisesta.
“Tänään olen laskeutunut vapauteen, kauniiseen Suomeen. Haluaisin kiittää Amnestya ja kaikkia teitä hyväsydämisiä ihmisiä, jotka olette tukeneet ja puolustaneet meitä!”
18. Mielipidevanki Filep Karma vapautui
Marraskuussa indonesialainen mielipidevanki Filep Karma vapautettiin viimein yli 10 vuoden vankeuden jälkeen. Hänet pidätettiin mielivaltaisesti vuonna 2004, kun hän nosti poliittisessa tilaisuudessa Papuan itsenäisyyslipun salkoon.
19. Kidutettu meksikolainen perheenisä Adrián Vásquez vapautui
Poliisi pysäytti Adrián Vásquezin kolme vuotta sitten ja syytti tätä huumeiden salakuljetuksesta. Nyt tuomari on vapauttanut hänet ehdoitta, sillä häntä vastaan nostetut syytteet perustuvat ainoastaan kiduttamalla saatuun “tunnustukseen”.
“Kiitän kaikkia Amnestyllä. Olette tukeneet minua niin paljon”, Adrián Vásquezin kertoi vapauduttuaan. Nyt hän pääsee tapaamaan nuorimman lapsensa ensimmäistä kertaa.