Syyrian hallituksen joukot ovat iskeneet Venäjän tuella kylmästi asuinrakennuksiin, sairaanhoidon rakennuksiin, kouluihin, toreille ja moskeijoihin. Kohteet sijaitsivat kaukana taisteluiden eturintamasta, sotilaallisista tarkastuspisteistä tai ajoneuvoista. Iskujen tarkoituksena näyttää olevan siviilielämän tuhoaminen Itä-Alepposta alueen valtaamiseksi.
“Maailma ei voi seurata toimettomana tämän verilöylyn ja räikeiden ihmisoikeusloukkausten jatkuessa Aleppossa. YK:n yleiskokouksen on näytettävä, että se pystyy toimimaan, kun turvallisuusneuvosto on epäonnistunut näin katastrofaalisesti. Koko YK:n uskottavuus on vaakalaudalla”, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.
Analysoimme Itä-Aleppon iskuja satelliittikuvien ja paikallisten haastattelujen perusteella. Syyrian hallinto on Venäjän tuella syyllistynyt jatkuvasti iskuihin, jotka pitävät kansainvälistä humanitaarista oikeutta pilkkanaan. Iskuissa on todistetusti käytetty myös Venäjällä valmistettuja rypälepommeja.
”Tarkoitus on ajaa siviilit pois kaupungista hinnalla millä hyvänsä.”
Venäjän julistama puutteellinen kahdeksan tunnin tauko taisteluissa ei korvaa katkeamatonta, riippumattoman humanitaarisen avun pääsyä alueelle sekä laittomien iskujen lopettamista.
”Jäsenmaiden on vaadittava tämänpäiväisessä kokouksessa saarron lopettamista, laittomien iskujen lopettamista ja painostettava konkreettisiin toimiin, jotta sotarikoksiin syyllistyneet saadaan oikeuden eteen”, Mehtonen sanoo.
YK:n jäsenmaiden on toimittava sotarikosten kierteen katkaisemiseksi
YK:n turvallisuusneuvosto ollut halvaantuneessa tilassa siviiliuhrien määrän kasvaessa päivittäin Aleppossa. Venäjä on Kiinan tuella estänyt veto-oikeudellaan kaikki toimet, joilla Syyrian hallinto voitaisiin saada vastuuseen vakavista ihmisoikeusloukkauksista ja sotarikoksista.
Kohdennetut pakotteet Syyrian viranomaisia vastaan sekä kattava asevientikielto olisivat keinoja painostaa Syyrian hallitusta lopettamaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaukset.
YK:n yleiskokouksen jäsenmaiden on kutsuttava koolle hätäkokous kriisin vuoksi sekä tuettava kaikkia yleiskokouksen aloitteita, joilla sotarikosten kierre Syyriassa saataisiin loppumaan. Esimerkiksi kohdennetut pakotteet Syyrian viranomaisia vastaan sekä kattava asevientikielto olisivat keinoja painostaa Syyrian hallitusta lopettamaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaukset.
”Syyrian hallituksen joukot väittävät iskevänsä aseellisia ryhmiä vastaan, mutta todellisuudessa tarkoitus on selvä. Iskuilla pyritään aiheuttamaan mahdollisimman paljon kärsimystä siviiliväestölle, jotta he pakenisivat. Tämä sama kaava on toistunut Syyriassa uudestaan ja uudestaan”, Mehtonen sanoo.
Useat haastattelemamme aleppolaiset kertoivat todistaneensa kansainvälisesti kiellettyjen rypälepommien käyttöä. Rypälepommit levittävät laajalle alueelle suuren määrän tytärpommeja, jotka aiheuttavat suuren vaaran siviileille.
“Kansainvälinen oikeus kieltää rypälepommien käytön, sillä ne ovat epätarkkoja ja säilyvät ympäristössä niin pitkään. Siksi ne aiheuttavat pitkäkestoisen vaaran siviileille. Niiden käyttö Itä-Aleppossa on jälleen yksi todiste siitä, miten Syyrian hallituksen joukot liittolaisensa Venäjän kanssa yrittävät tehdä alueesta hengenvaarallisen. Tarkoitus on ajaa siviilit pois kaupungista hinnalla millä hyvänsä”, Mehtonen sanoo.