Oikeuden torstainen päätös on järkyttävä, epälooginen ja epäoikeudenmukainen, sillä torstain istuntoon toimitetut poliisiraportit veivät käytännössä pohjan kaikilta esitetyiltä syytteiltä: kummankaan poliisiraportin mukaan Taner Kiliçilla ei ole ollut ikinä puhelimessaan ByLock-sovellusta, joka oli keskeisin osa väitettyjä syytteitä.
“Torstainen päätös jatkaa tutkintavankeutta on sydäntäsärkevä ja oikeuden irvikuva”, kommentoi oikeusistuntoa seuraamassa ollut Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty Tanerin tutkintavankeuden jatkamista.
“Taner on ollut yli vuoden syyttömänä erossa perheestään. Tutkintavankeuden jatko ilman ainuttakaan todistetta uhmaa kaikkea logiikkaa.”
“Aiemmin tässä kuussa kaikilta tekaistuilta syytteiltä vietiin viimeinenkin pohja, kun poliisi viimein toimitti pitkään myöhässä olleet raporttinsa. Raporteissa ei ollut yhtään todistetta Tanerin syyllisyydestä ja niiden mukaan Tanerin puhelimessa ei ikinä ole ollut ByLock-sovellusta, joka on syytteiden kulmakivi.”
Tämän olisi pitänyt taata välitön vapautuminen ja syytteiden hylkääminen, mutta päinvastoin oikeudenkäyntiä seuraamassa olleet Tanerin vaimo ja tyttäret eivät saaneetkaan juhlia jälleennäkemistä ja vapautumista. Sen sijaan heidän piti nähdä aviomiehensä ja isänsä palaamassa selliinsä.
“Tanerin tilanne kuvaa nykyistä Turkkia. Lukuisat ihmisoikeuspuolustajat joutuvat elämään jatkuvassa pidätysten pelossa tai virumaan vangittuina epäoikeudenmukaisen järjestelmän takia. Me emme kuitenkaan luovuta ennen kuin Taner, Istanbul 10 ja kaikki vääryydellä vangitut turkkilaiset ovat vapaita.”
Tausta
Vuoden 2016 epäonnistuneen ja verisen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki saattoi voimaan poikkeustilan, jota se on jatkanut siitä lähtien. Kansalaisten turvallisuuden nimissä aloitettu poikkeustila ei kuitenkaan ole varsinaisesti suojellut kansalaisia, vaan on antanut hallinnolle mahdollisuuden hallita maata vaarallisella ja yksinvaltaisella tavalla.
Oikeuslaitoksen, media- ja lehtitalojen ja kansalaisjärjestöjen vaino on luomassa maahan yhteiskunnan, jossa kansalaisten oikeudet evätään ja toisinajattelijat, riippumaton media sekä oppositio marginalisoidaan. Kahden viime vuoden tilastot ovat karua luettavaa: yli 120 vangittua toimittajaa, 180 suljettua mediataloa ja satojatuhansia yhteiskunnasta syrjäytettyjä ihmisiä. Syksystä 2016 alkaen myös kansalaisjärjestöt ja ihmisoikeuspuolustajat ovat joutuneet hallituksen tähtäimeen.
Turkin Amnestyn osaston silloinen puheenjohtaja, nykyinen kunniapuheenjohtaja Taner Kiliç pidätettiin 6.7.2017 ja kolme päivää myöhemmin hänelle luettiin syytteet terroristiseen järjestöön (Fethullah Gülen Terrorist Organization, FETÖ) kuulumisesta. Tästä päivästä lähtien häntä on pidetty vangittuna Izmirissä.
Tanerin väitettiin ladanneen ja käyttäneen puhelimessaan ByLock-sovellusta, joka mahdollistaa turvallisen viestimisen. Viranomaiset väittävät sovelluksen olleen gülenistiliikkeen käytössä. Syyte terroristijärjestön jäsenyydestä nojaa pääasiallisesti tähän väitteeseen.
Neljä riippumatonta tutkijaa tutki Tanerin puhelimen sekä puhelutiedot. Esitetyille väitteille ByLockin käytöstä ei löytynyt todisteita. Myöskään valtio ei ole esittänyt todisteita väitteille ja viime torstain poliisiraportit eivät esittäneet mitään viitteitä sovelluksesta tai syyllisyydestä. Syytös terrorismista on tuulesta temmattu ja ilmeinen pyrkimys vaientaa Turkin kriittiset äänet.
Taner Kılıç on edelleen tutkintavankeudessa, vaikka oikeus teki 31. tammikuuta 2018 päätöksen hänen vapauttamisestaan: seuraavana päivänä sama oikeusistuin kumosi oman vapauttamispäätöksensä ilman selitystä. Tämä herättää vakavia kysymyksiä poliittisesta puuttumisesta tuomioistuinten päätöksentekoon.
Viime torstain oikeudenkäynti oli suuri järkytys, kun poliisiraporttien valmistuminen ja todisteiden puuttuminen eivät – kuten loogisesti odottaisi – johtaneetkaan syyttömän ihmisen vapauttamiseen, vaan tutkintavankeuden jatkamiseen. Seuraava oikeudenkäynti pidetään vasta marraskuun 7. päivä.