Etusivu Tiedote Alhaisin määrä teloituksia vuosikymmeneen – Saudi-Arabia piikkinä tilastossa

Alhaisin määrä teloituksia vuosikymmeneen – Saudi-Arabia piikkinä tilastossa

Vuoden 2019 aikana tehtyjen teloitusten määrä oli kuluneen vuosikymmenen alhaisin. Amnesty Internationalin tuoreessa raportissa kerrotaan, miten maailmalla toimeenpantiin kuolemanrangaistuksia.

Maailmanlaajuisesti teloitusten määrä laski neljättä vuotta peräkkäin. Vuoteen 2018 verrattuna toimeenpantujen kuolemanrangaistuksien määrä laski noin viisi prosenttia. Vuonna 2019 teloitettiin ainakin 657 ihmistä, kun vuonna 2018 vastaava luku oli 690 ihmistä. 

Vuonna 2019 eniten ihmisiä teloittivat Kiina, Iran (ainakin 251 ihmistä), Saudi-Arabia (ainakin 184 ihmistä), Irak (ainakin 100 ihmistä) ja Egypti (ainakin 32 ihmistä). 

Luvuista puuttuu Kiina, koska maa pitää teloituksia valtion salaisuutena. Amnesty uskoo, että Kiina teloittaa vuosittain tuhansia ihmisiä. Myös muut ahkerat teloittajat, kuten Iran, Irak, Pohjois-Korea ja Vietnam, salaavat tietoja kuolemanrangaistuksen käytöstä. 

“Teloituksia tehdään salaa kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi Valko-Venäjällä, Botswanassa tai Japanissa ihmisiä saatettiin teloittaa ilman ennakkovaroituksia perheelle, asianajajille tai edes ihmiselle itselleen”, kertoo Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson

Teloitusten määrät kasvoivat Saudi-Arabiassa ja Irakissa

Vaikka teloitusten määrä on kokonaisuudessaan laskussa, osassa maista trendi on päinvastainen. Saudi-Arabia rikkoi oman ennätyksensä toimeenpantujen kuolemanrangaistusten määrässä teloittamalla 184 ihmistä vuoden aikana. 

“Saudi-Arabia käyttää kuolemanrangaistusta kriittisten äänien vaientamiseen. Myös Irakin tilanne on järkyttävä – teloitusten määrä tuplaantui vuoteen 2018 verrattuna”, Johansson avaa. 

Irakissa teloitettiin ainakin sata ihmistä vuonna 2019, kun vuonna 2018 määrä oli 52 ihmistä. Etelä-Sudanissa teloitettiin vuoden aikana ainakin 11 ihmistä – enemmän kuin koskaan aiemmin maan vuonna 2011 tapahtuneen itsenäistymisen jälkeen. Bahrain sen sijaan teki paluun teloittavien maiden listalle, kun maassa toimeenpantiin kolmen ihmisen kuolemanrangaistus. 

Maailmanlaajuisesti 106 valtiota on kieltänyt kuolemanrangaistuksen käytön laissa. Käytännössä 142 maata on lopettanut kuolemanrangaistuksen käytön kokonaan. 

“Kuolemanrangaistus on epäinhimillinen rangaistus, jonka tehokkuudesta rikollisuuden vähentämiseksi ei ole olemassa minkäänlaista näyttöä. Suurin osa maailman maista tiedostaa tämän”, Johansson toteaa.

“Me vaadimme kuolemanrangaistuksen kieltämistä kaikkialla maailmassa. Tarvitsemme kansainvälistä painetta, jotta kaikki maat lopettaisivat julman ja peruuttamattoman rangaistuksen käytön.”

Voit lukea Amnestyn raportin kokonaisuudessaan täältä.

Seuraa meitä: