Etusivu Amnestyposti Ayla Albayrak ei suostu vankilaan

Ayla Albayrak ei suostu vankilaan

Ayla Albayrak on ensimmäinen eurooppalainen toimittaja, jonka oikeus on tuominnut vankeuteen Turkissa hänen uutisoituaan Itä-Turkin kurdialueista. Hän ei kuitenkaan suostu vankilaan.Suomalaisturkkilainen Albayrak odottaa nyt Berliinissä uutisia turkkilaisesta valitustuomioistuimesta ja kirjoittaa Wall Street Journaliin siirtolaisuudesta ja pakolaistilanteen vaikutuksista Eurooppaan. Turkin suhteen Albayrak toivoisi Euroopalta selkeyttä ja kovempia otteita.“Euroopan pitäisi lakata julkisesti esittämästä tietämätöntä sen suhteen, miten paljon se Turkki, jonka kanssa aloitettiin jäsenyysneuvottelut 2005, on muuttunut. Pitäisi kohdata tosiasia, että lakeja väärinkäytetään räikeästi opposition nujertamiseen.”Albayrakin mukaan keskeisiä toimia on tilanteessa kaksi.”Mielestäni ensiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen resursseja tulisi lisätä valitustulvan käsittelemiseksi.”

Hänen mielestään ei pitäisi teeskennellä, että oikeusprosessit Turkissa etenisivät kuten ennen.

”On tarpeeksi näyttöä, että oikeusjärjestelmää väärinkäytetään ja prosessi on muuttunut ennalta-arvaamattomaksi.”

Toisena askeleena hän näkee Euroopan pakolaispolitiikan.

“Tulisi myös rakentaa uusi yhteinen pakolaispolitiikka, jossa Turkki ei olisi keskiössä, ja jossa Euroopan mailla olisi inhimillinen, yhteinen politiikka, joka sallisi hallitun, laillisen ja turvallisen maahanmuuton.”

Turkin sisällä tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten ja konfliktien lisäksi maa on myös aloittanut toiminnan rajojensa ulkopuolella. Tammikuussa 2018 Turkki otti Syyrian sisällissodassa aktiivisemman roolin hyökkäämällä Afrinia vastaan Syyriassa. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin johtaman maan tulevaisuuden Albayrak näkee synkkänä.

“En näe merkkejä, että Turkissa tultaisiin pitkään aikaan kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja sananvapautta. Tuhannet jäänevät vankiloihin virumaan pitkiksi vuosiksi. Hallitus ottaa suuria riskejä ulkopolitiikassa ja retoriikka on hallitsematonta.”

Albayrak kehottaa suomalaisia muistamaan, että Turkin tapahtumat heijastuvat väkisinkin Eurooppaan. Hän muistuttaa myös, että puolet Turkin kansasta ei kannata Erdoganin kasvavaa itsevaltaa ja nykyhallitusta.

“Tavalliset kansalaiset yrittävät nähdäkseni parhaansa mukaan pysyä kaukana politiikasta. He ovat pettyneitä olemattomilta tuntuviin vaikutusmahdollisuuksiinsa ja pelkäävät. Tämä on johtanut toisinajattelijoiden eristymiseen yhteiskunnassa. Kaikki tuki heille on tervetullutta.”

Amnesty ja Turkki

Turkissa nähtiin heinäkuussa 2016 epäonnistunut vallakaappausyritys. Sen jälkeen hallinto on tiukentanut otettaan ihmisoikeuspuolustajista, toisinajattelijoista ja maan sivistyneistöstä. Kymmeniä tuhansia on pidätetty.

Koko Amnestyn kansainvälinen liike on tehnyt hartiavoimin työtä Turkin mielipidevankien vapauttamiseksi. Amnestyn Turkin osaston johtaja Idil Eser joutui tekaistuden syytteiden takia kuukausiksi vankilaan viime syksynä. Vangittuna on yhä puheenjohtaja Taner Kılıç perusteettomien terrorismisyytteiden vuoksi.

Amnesty vaatii kaikkien Turkin mielipidevankien vapauttamista välittömästi ja ehdoitta. Ihmisoikeuspuolustajien työ on turvattava!

Seuraa meitä: