Etusivu Blogi Frank Johansson: “Kuolemanrangaistus tulee poistumaan minun elinaikanani”

Frank Johansson: “Kuolemanrangaistus tulee poistumaan minun elinaikanani”

Olen jo monta vuotta sanonut, että kuolemanrangaistus – siis valtion toimesta suoritettu lainmukainen teloitus – tulee poistumaan maailmasta minun elinaikanani. Nyt julkaistu Amnestyn vuosittainen raportti vahvistaa tätä: Yhä useampi maa luopuu teloituksista ja myös poistaa kuolemanrangaistuksen laista. Samalla teloitusten määrät vähenevät myös niissä koko ajan harvemmissa maissa, joissa sitä vielä käytetään. Vuonna 2019 Amnesty dokumentoi vähemmän teloituksia kuin kertaakaan vuosikymmeneen.

Kun liityin Amnestyn jäseneksi 1980-luvun alussa, noin 20 maata oli lopettanut kuolemanrangaistuksen käytön kaikissa rikoksissa. Tänään maita on jo 106 ja käytännössä kuolemanrangaistuksen on lakkauttanut 142 maata. Luku pitää sisällään myös ne maat, jotka eivät ole teloittaneet kymmeneen vuoteen.

Valtaosa teloituksista tehdään noin 20 maassa lähinnä Aasiassa ja Lähi-idässä. Näissäkin maissa teloitukset tehdään usein salamyhkäisesti tai kokonaan salassa, sillä valtiot tietävät, että muualla niitä ei katsota hyvällä. Esimerkiksi Kiinan teloituksista ei tiedetä paljoakaan ja siksi Amnesty ei maan tarkkoja tietoja julkaise. Oletamme kuitenkin, että Kiinassa teloitetaan enemmän ihmisiä kuin muualla maailmassa yhteensä.

Yhteiskuntaa ei voi rakentaa koston varaan

Olen myös useasti sanonut, että kuolemanrangaistus ei ole rangaistus vaan rikos. Siinä henkilö, joka on jo eristetty yhteiskunnasta ja joka ei voi olla vaaraksi kenellekään, tapetaan kylmäverisesti ja byrokraattisesti. Tutkimukset eivät tue ajatusta, että kuolemanrangaistus toimisi rikollisuutta vähentävänä pelotteena. Päinvastoin, se raaistaa yhteiskuntaa. Kuolemanrangaistuksen ainoa peruste on kosto. En usko, että yhtäkään yhteiskuntaa kannattaa rakentaa kostoon perustuvan oikeusjärjestelmän varaan.

Erilaisissa kyselytutkimuksissa teloituksia kuitenkin yhä kannatetaan. Useimmiten se johtuu tietämättömyydestä. Valtaapitävät antavat ymmärtää, että teloitukset tehoavat ja osoittavat tällä jämäkkyyttään. Valitettavasti monet uskovat heitä. Me Amnestyssä tiedämme, että mitä enemmän ihmiset ovat selvillä kuolemanrangaistukseen liittyvistä ongelmista, sitä vähemmän he sitä kannattavat. Siksi pyrimme jatkuvasti lisäämään ymmärrystä, jotta saavuttaisimme tavoitteemme laillisten teloitusten lopettamisesta.

Teloitukset Yhdysvalloissa kääntyneet laskuun

Oikeus elämään koskee kaikkia, myös rikollisia. Tämä on Amnestyn keskeinen perusta teloitusten vastustamisessa. Teloitus on peruuttamaton rangaistus ja se on johtanut myös usean syyttömän tappamiseen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kuolemaan tuomitaan suhteessa enemmän vähemmistöihin kuuluvia tai vähävaraisia, koska heille ei ole varaa kunnon asianajajaan. Siksi he kärsivät epäoikeudenmukaisista oikeudenkäynneistä sekä valitettavasti edelleen rasistisista rakenteista ja asenteista. Monessa muussakin maassa epäoikeudenmukaiset oikeudenkäynnit – esimerkiksi teloitusten suurmaissa Kiinassa, Iranissa ja Irakissa – pahentavat tilannetta entisestään.

Kuolemanrangaistus ei ole rangaistus vaan rikos

Kun aloitin työt Amnestyssä 1990-luvulla, kampanjoimme Suomessakin laajasti Yhdysvaltain teloitusten estämiseksi. Ajatuksenamme  oli, että jos Yhdysvallat poistaisi kuolemanrangaistuksen, monet muut maat seuraisivat perässä. Muistan hyvin texasilaisen professorin Rick Halperinin vierailun Suomessa. Hän oli sitä mieltä, että näkisimme ensin ison kasvun teloituksissa ja vasta sen jälkeen – ihmisten ymmärtäessä enemmän kuolemanrangaistuksen ongelmista – kehitys kääntyisi. Hän oli oikeassa. Yhdysvalloissa vuosittaiset teloitusluvut kasvoivat lähes sataan aina vuoteen 1999 saakka ja ovat sen jälkeen laskeneet tasaisesti.

Tänä keväänä Coloradosta tuli jo 22. osavaltio, joka on poistanut kuolemanrangaistuksen ja monessa muussakaan osavaltiossa sitä ei enää käytetä. Texas pitää kuitenkin itsepintaisesti kiinni tästä julmasta rangaistuksesta: 13 teloituksella se vastaa yksin 40 prosentista Yhdysvaltojen teloituksista.

Työtä on vielä tehtävänä

Amerikoissa Yhdysvallat on ainoa teloittaja, Euroopassa Valko-Venäjä. Viimeisen 20 vuoden aikana lista kuolemanrangaistuksista luopuneista maista on kasvanut nopeimmin Afrikassa ja nyt näemme samaa kehitystä myös Aasiassa. Työ tuottaa toivottua tulosta, mutta vielä emme ole päässeet maaliin.

Kuolemanrangaistuksen vastainen työ jatkuu, niin pitkään kuin on tarve. Edelleen vetoamme yksittäisten kuolemaantuomittujen puolesta, kerromme kuolemanrangaistuksen ongelmista ja vaadimme valtioita kieltämään teloitukset lailla.

Teksti: Frank Johansson. Kirjoittaja toimii Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtajana.

Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.

Seuraa meitä: