Etusivu Raportit Ihmisoikeuksien puolustajien oikeuksia loukataan enemmän kuin koskaan

Ihmisoikeuksien puolustajien oikeuksia loukataan enemmän kuin koskaan

Ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuu maailmanlaajuisesti enemmän hyökkäyksiä kuin koskaan. Vuonna 2016 ihmisoikeuksien puolustajia tapettiin 281, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 156. Ihmisoikeuksien puolustajien henkilökohtainen turvallisuus on vaarassa samalla kun kansalaisyhteiskunnan tilaa kavennetaan. Leimaava kielenkäyttö ja yksityisyyden suojaa loukkaava valvonta ovat lisääntyneet.

Tuore raporttimme Human rights defenders under threat – a shrinking space for civil society kertoo, että asianajajat, toimittajat ja muut ihmisoikeuksien puolustajat joutuvat kohtaamaan kaikkialla maailmassa ennennäkemätöntä vainoa, pelottelua ja väkivaltaa. Viime vuonna ainakin 22 maassa tapettiin ihmisoikeuksia puolustaneita ihmisiä, ja 68 maassa heitä vangittiin tai pidätettiin. Ihmisoikeuspuolustajia uhkailtiin tai heitä vastaan hyökättiin ainakin 94 maassa.

Hallitukset, aseelliset ryhmät, yritykset ja muut vallankäyttäjät hyökkäävät yhä voimakkaammin ihmisoikeuksien puolustamista vastaan.

”Hallitukset vievät ihmisoikeuspuolustajilta kaikki toimintamahdollisuudet, kun heiltä viedään oikeus osoittaa mieltä, heidät asetetaan valvonnan alaisiksi tai heitä häiritään ja uhataan”, toteaa Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.

Tappamisen ja tahdonvastaisten katoamisten lisäksi massavalvonnan, uuden teknologian, lainsäädännön väärinkäytön ja rauhanomaisiin protesteihin kohdistuvien iskujen yhdistelmä asettaa ihmisoikeusaktivistit vaaraan.

Ihmisoikeuksien puolustajia kohtaan pyritään herättämään avointa vihamielisyyttä kuvaamalla aktivisteja terroristeiksi tai ulkomaisiksi agenteiksi.

Ihmisoikeuspuolustajien tila kapenee myös Suomessa

”Ihmisoikeuspuolustajien tila kapenee myös Suomessa. Avoimesti meidän kaikkien oikeuksia puolustavia ihmisiä yritetään vaientaa muun muassa vihapuheen ja uhkailun avulla. Vaatii rohkeutta puolustaa ihmisoikeuksia aikana, jolloin niitä yritetään kaventaa”, sanoo Anu Tuukkanen, Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeuspuolustajatyön asiantuntija.

Tänään tiistaina käynnistyy Amnesty Internationalin maailmanlaajuinen Rohkeus-kampanja. Amnesty vetoaa valtioihin ihmisoikeuksien puolustajien työn ja aseman tunnustamiseksi. Valtioiden on turvattava ihmisoikeuspuolustajien toimintamahdollisuudet, turvallisuus ja vapaus.

”Historia on täynnä tarinoita tavallisista ihmisistä, jotka eivät halunneet hyväksyä vallitsevaa tilannetta ja puolustivat sitä, mikä on oikein. Olipa kyse sitten Malala Yousafzaista tai huomenna vapautuvasta Chelsea Manningista, joukossamme on ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan valtavia riskejä puolestamme”, Salil Shetty sanoo.

”Ilman heidän rohkeuttaan maailmassa olisi vähemmän oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tämän takia vetoammekin nyt maailman johtajien ohella kaikkiin ihmisiin: olkaa ihmisoikeuksien puolustajien puolella ja suojelkaa rohkeutta.”

Seuraa meitä: