Etusivu Uutiset Naiset ovat etulinjassa taistelussa ihmisoikeuksien puolesta Valko-Venäjällä

Naiset ovat etulinjassa taistelussa ihmisoikeuksien puolesta Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä naiset ovat nousseet puolustamaan ihmisoikeuksia ja joutuneet viranomaisten sortotoimien kohteeksi. Monien elämä on muuttunut lopullisesti.

Naiset ovat olleet ennennäkemättömän aktiivisia Valko-Venäjän kiistanalaisten presidentinvaalien jälkeisissä rauhanomaisissa mielenosoituksissa. Naiset ovat myös aktiivisuutensa takia joutuneet viranomaisten uhkausten ja kostotoimien kohteeksi, käy ilmi Amnesty Internationalin tuoreesta selvityksestä.  

Naisia on esimerkiksi pidätetty ennätyksellisen paljon. Valkovenäläisen ihmisoikeusryhmä Viasnan mukaan tammikuussa 2021 pidätettiin 873 ihmistä alle 15 päiväksi heidän osallistuttuaan rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Pidätetyistä peräti 391 oli naisia. 

”Presidenttiehdokas Svetlana Tsihanouskaja on pakotettu maanpakoon, oppositiojohtaja Maryja Kalesnikava on vankilassa, ihmisoikeuspuolustaja Marfa Rabkova on vangittu ja toimittajat Katsjaryna Bahvalava ja Daria Tšultsov ovat pidätettyinä, koska he kuvasivat mielenosoituksia. Heidän nimistään on tullut Valko-Venäjällä synonyymejä taistelulle vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta”, sanoo Amnestyn Valko-Venäjän kampanjavastaava Aisha Jung.

Tavoissa, joilla viranomaiset kohtelevat naisia, näkyvät maassa vallitsevat patriarkaaliset asenteet. Mielikuvat naisten ja miesten rooleista ja velvollisuuksista vaikuttavat voimakkaasti. Amnestyn haastattelemat naiset ovat kertoneet, että poliisit ja vankilaviranomaiset ovat haukkuneet heitä huonoiksi äideiksi ja vaimoiksi ja heiltä on kysytty mikseivät he pysy kotonaan. Lisäksi viranomaiset ovat uhkailleet vievänsä naisten lapset pois heiltä. 

”On merkittävää, että naiset ovat ottaneet näyttävän roolin mielenosoituksissa. Lähisuhdeväkivalta on yleistä ja naiset laittavat koko elämänsä riskialttiiksi, kun he nousevat puolustamaan aatteitaan”, Jung sanoo. 

Naiset kertovat tarinansa 

Valko-Venäjän hallitus pyrkii tukahduttamaan kaiken toisinajattelun ja kritiikin. Monen naisen elämä on muuttunut peruuttamattomalla tavalla heidän puolustettuaan arvojaan. Amnestyn tuore selvitys kertoo esimerkiksi sulku-uhan alla olevan lasten saattohoitokodin johtajan, rauhanomaisiin mielenosoituksiin osallistuneen feministiaktivistin, vankisiirtolaan tuomitun toimittajan ja maanpakoon pakotetun sateenkaariaktivistin tarinat. 

Presidentinvaalien jälkeen lasten saattohoitokodin johtaja Volha Vialichka arvosteli maassa tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia. Hän oli myös kampanjoinut oppositioehdokkaiden puolesta ja toiminut vaalitarkkailijana. 

Häntä on uhattu rikossyytteillä ja lasten huostaanotolla. Vialichka on perheineen lähtenyt Valko-Venäjältä välttääkseen huostaanoton. Syyskuusta 2020 alkaen myös hänen johtamansa lasten saattohoitokoti on ollut viranomaisten hampaissa ja sen toimintaa on vaikeutettu. Saattohoitokoti jatkaa hoitoa lasten omissa kodeissa ja Vialichka käy oikeustaistelua pitääkseen saattohoitokodin toiminnassa. 

Feministiaktivisti Yuliya Mitskevich oli pidätettynä 15 päivää poliittisen toimintansa vuoksi. Hän myös kertoi tulleensa kidutetuksi. 

Katsyarna Barysevich on toimittaja, joka on kirjoittanut paljon rikosoikeudenkäynneistä ja epäoikeudenmukaisten oikeudenkäyntien uhreista. Nyt hänestä on itsestään tullut sellainen. Barysevich tuomittiin 2.3.2021 kuudeksi kuukaudeksi vankisiirtolaan, koska hän paljasti, kuinka viranomaisten syyllistymistä rauhanomaisen mielenosoittajan kuolemaan oli yritetty peitellä. Barysevichin tuomio on perusteeton ja hänet tulee vapauttaa välittömästi. 

Sateenkaariaktivisti ja kahden lapsen yksinhuoltaja Nasta Bazar kertoi Amnestylle, että hänen oli lähdettävä Valko-Venäjältä, koska oletti tulevansa pidätetyksi ja pelkäsi lastensa turvallisuuden puolesta. Hän elää Kiovassa Ukrainassa ja auttaa Valko-Venäjältä paenneita. 

Bazar osallistui mielenosoitukseen syyskuussa 2020 kymmenien muiden samaan sateenkaariryhmittymään kuuluvien kanssa. He todistivat poliisien liiallista voimankäyttöä mielenosoittajia kohtaan. Muutamaa päivää myöhemmin Instagramissa alkoi kiertää video, jossa Bazar näkyi juoksemassa poliisia karkuun. Videon saatteessa väitettiin, että hänelle oli maksettu mielenosoitukseen osallistumisesta. Todistettuaan mielivaltaisia pidätyksiä lähipiirissään, hän päätti lähteä lastensa kanssa Kiovaan. 

Lue naisten kertomukset kokonaan täältä. 

Seuraa meitä: